Email: dakar@henstek.nl

HSF-rijder Henk Knuiman is het Open Nederlands Kampioenschap Enduro begonnen met een podiumplaats in Eindhoven. De rijder uit Wijchen was de hele dag in de strijd om de tweede plaats maar door twee kleine valpartijen kwam hij net vier honderdsten van een seconde tekort waardoor hij genoegen moest nemen met een derde plaats in de EV40 klasse.

 

De organiserende club had er alles aan gedaan om een goede enduro uit te zetten. Hier waren ze goed in geslaagd maar helaas zorgde de regenval ervoor dat het normaal droge zandparcours veranderde in een grote modderpoel. Henk heeft geen hekel aan het rijden in de modder en begon dan ook met veel enthousiasme aan de dag.

 

Het doel was om lekker te rijden en te proberen zo snel mogelijke tijden neer te zetten in de proeven. Al snel werd duidelijk dat het moeilijk was om heel netjes te rijden en dat je af en toe maar moest zien waar je uit kwam. In de eerste twee ronden ging het goed met Henk maar in de derde en de vierde ronde kwam hij ten val op het crosscircuit van Eindhoven. De eerste keer verslikte hij zich in een modderspoor en kwam achterste voren te staan. Snel raapte hij zijn machine weer op om zijn weg te kunnen vervolgen. In de laatste ronde deed hij bij het inrijden van een modderspoor net iets te vroeg het gas dicht waardoor hij om viel en opnieuw kostbare tijd verloor.

 

Deze twee valpartijen zorgden ervoor dat Henk net vier honderdsten van een seconde tekort kwam om tweede te kunnen worden en nu dus genoegen moest nemen met een derde plaats.

 

Commentaar Henk Knuiman:’’Het was een pittige enduro en aan het einde van de dag voelde ik echt wel dat ik iets gedaan had die dag. Ondanks de zware omstandigheden deed de KTM machine het perfect. Daarnaast heeft Twin Air nieuwe hoesjes voor de radiateur gemaakt. Dit werkt heel goed want op deze manier bleef de motor de hele dag goed koelen en kon ik het vermogen goed vast blijven houden’’.

 

Henk zal dit jaar het volledige Open Nederlands Kampioenschap Enduro rijden. De volgende wedstrijd staat op 7 maart gepland in Holten.

Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team heeft de enduro kampioensrit in Enter op zijn naam weten te schrijven. Op de eerste dag kwam de rijder uit Wijchen net 2.5 seconde tekort om de dag als winnaar van de EV40 klasse af te kunnen sluiten maar tijdens de tweede dag maakte hij deze verloren tijd ruimschoots goed en kwam zo als winnaar van de kampioensrit uit de bus.

 

In de aanloop op de kampioensrit in Enter had Henk al een aantal endurowedstrijden gereden. Echter de wedstrijden in Amersfoort liepen niet zoals Henk voor ogen had want beide keren moest hij door een klein mechanisch probleem de wedstrijd verlaten. Tijdens de voorlaatste enduro in Harfsen finishte hij als tweede maar dit deed hij zonder dat hij de proeven had gelopen. Toen hij na de enduro in Harfsen zijn wedstrijd analyseerde zag hij dat hij de meeste tijd in de eerste ronde had verloren omdat hij niet wist wat hem te wachten stond in de proeven.

 

Voor Enter wilde Henk dit heel anders aan pakken. Hij reisde op donderdag al af naar Enter om de proeven te lopen, zijn motor te laten keuren en in te leveren en om een bezoek te brengen aan zijn trouwe sponsor Eurol Oil.  Zo kon Henk veel meer ontspannen aan de enduro beginnen. De proeven in Enter waren snel met heel veel bochten die op hoge snelheid genomen moesten worden. Voor Henk is het meer in het voordeel wanneer de proeven wat moeilijker zijn en de snelheid iets lager ligt. Ondanks dit zat hij al snel goed in zijn ritme en begon het rijden per ronde beter te gaan. Aan het einde van de dag bleek hij uiteindelijk op 2,5 seconde van de winnaar op een tweede plaats te zijn geeindigd.

 

Met een goed gevoel zette Henk nog even een schoon Twin Air filter en deed schone Eurol Olie in zijn motor. Daarnaast wisselde hij even een kapotte handkap die tijdens de eerste ronde door de kou afknapte toen Henk iets raakte. Op de tweede dag was het nog kouder en toen Henk zijn motor uit het parc ferme haalde, lag er zelfs een laagje ijs op zijn buddy seat. De dag begon met een kleine tegenslag want al na een kilometer kwam hij onschuldig ten val. Gelukkig hield hij hier niets aan over en bleef het bij een beschadigde motor en een aant

Op 4 januari 2015 zal Henk voor het eerst in 10 jaar niet van start gaan in de Dakar Rally. Na 10 Dakars en 10 finishes, waarvan 3x een top 10 en 7x een top 20 klassering , een unieke prestatie die moeilijk te evenaren of te verbeteren zal zijn.

In deze jaren was Henk een van Nederlands beste motorcoureurs, en het besef hiervoor komt  pas nu het besluit genomen is om niet naar de Dakar rally 2015 te gaan. Het afzien, lijden en doorzetten in de 2014 editie viel niet mee, maar de voldoening voor een super mooie 15e plaats en 10e keer finishen hierin voelde als een overwinning.

Zoals altijd komt er na de Dakar een zwart gat, waarin lichaam en geest toegeven aan de rust, die je dan krijgt. Meestal na een maandje ben je dan weer terug in het oude ritme en start je met de voorbereidingen van een nieuwe Dakar.

Deze keer was de motivatie en het gevoel hiervoor ver te zoeken. Drukke werkzaamheden op de zaak, druk met het begeleiden van de startende motorcross carrière van Jeremy en Damien, en nog geen zin om zelf echt op de motor te zitten.

Tot en met juni waren dat redenen tot twijfel voor een nieuwe deelname aan Dakar.

Begin juni, telefoon van de ASO: “je hebt niet voor Dakar 2015 ingeschreven! , maar we hebben een startplaats voor je gereserveerd, je komt toch”? Ja, toch!

Weer zin in het rijden vanaf juni, conditionele training weer opgepakt, en gelijk resultaat hiervan te zien en de eeuwige roep van de woestijn. “Ik ga toch” zei ik midden juni.

Trainen, crossen, enduro en  Merzouga rally rijden dit alles in voorbereiding voor Dakar 2015.

Alles valt weer op zijn plaats.

Alle twijfels weg? Néé!

11x Dakar, 11x uitrijden in de top 20, nog steeds erg moeilijk en bijna een  onmogelijke opgave.

In ruim 10 jaar Dakar veel nieuwe vrienden ontmoet, helaas ook vrienden verloren. Het hele gezin leeft al die tijd ook voor Dakar.

De goede begeleiding van Jeremy en Damien tijdens het motorcrossen levert een stijgende lijn op.

Nog steeds twijfel, wel/niet.

Zelf goede resultaten behaald tijdens trainingen en wedstrijden, snelheid is goed, rijden gaat goed, ook twee dag etappes gewonnen in de Merzouga rally j.l., toch erg veel vertrouwen erin.

Afgelopen zondag is Damien Nederlands kampioen in de klasse 50cc geworden en Jeremy op een tweede plaats in de klasse 65cc grote wielen bij het MON prox jeugd motorcross, daarnaast mogelijk gescout door de KNMV voor een selectie.  Voor het eerst met z’n alle in 10 jaar thuis met Oud en Nieuw!

Twijfels weg? Já!

Geen Dakar 2015. Maar samen met Priscilla en de kinderen, die altijd 200{139bad25f7e55f4ea04aad62f9463295dc9fa0fc220fb2b5cabc3996a7c84752} achter me staan, een nieuwe uitdaging in de motorcross met Jeremy en Damien.

Zelf ermee stoppen? Nee, gewoon lekker blijven rijden: motorcross, enduro en kleine rally’s.

Alle sponsoren, monteurs, begeleiders, begunstigers, supporters en medewerkers hartelijk dank voor ruim 10 jaar vertrouwen, hulp, inzet en positieve energie.

Een nieuw hoofdstuk is geopend:  “we gaan voor de jeugd”!

Gisteren 30 oktober heb  ik al mijn ondersteuners geinformeerd en kom vandaag met deze brief als officieel persbericht naar buiten. Sinds gisteren heb ik veel positieve en warme reacties van mijn ondersteuners ontvangen, wat mij goed doet en waar ik hun allemaal heel erg dankbaar voor ben.

Morgen zal ik starten in een wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap Enduro in Zelhem. Hoe dit is verlopen kunt u na het weekend lezen in onze nieuwsbrief.

Zondag 26 oktober was in Dongen Noord-Brabant de laatste MON Prox Jeugd motorcross van seizoen 2014. Voor Damien Knuiman was dit een spannende dag want hij had de mogelijkheid om de Nederlandse titel in de 50cc veilig te stellen.

 

Een innoverend seizoen met hoogte en dieptepunten waaronder zijn sleutelbeenbreuk afgelopen september. Begin oktober was hij terug op de motor en domineerde de laatste twee wedstrijden. Echter in Dongen moesten er 58 punten gehaald worden om de titel veilig te stellen.

 

In de trainingen liep het lekker en noteerde hij de snelste tijd op de loodzware baan van Dongen.

 

In de eerste manche was hij derde met de start en maakte hij al gauw twee plaatsen goed en kwam hij aan de leiding te rijden. Echter de zenuwen die hem normaal nooit parten spelen kwamen toch een beetje in beeld en hij maakte een stuurfout en viel. Niks aan de hand en hij kon zijn weg op een derde plaats vervolgen. Jacht makend op plaats 1 en 2 kwam hij gaande weg de wedstrijd terug naar een tweede plaats. Echter de nummer 1 kon hij niet passeren en werd deze manche netjes tweede. Omdat de nummer twee in de tussenstand deze manche op een vierde plek binnen kwam, betekende dat de titel voor Damien binnen was.

 

De tweede manche mocht hij van start met het nummer 1 op de motor en liet hij zien dat hij een waardig kampioen is. Op een tweede plaats kwam hij uit de start en wist na drie ronden de leiding in de wedstrijd over te nemen. Geconcentreerd rijdend gaf hij de koppositie niet meer af en kwam als winnaar over de finish. Dit leverde hem ook de dagoverwinning op.

 

Voor zijn broer Jeremy Knuiman, deelnemend in de klasse 65cc grote wielen, was een tweede plaats in het kampioenschap het hoogst haalbare. Na een goedlopende training ging hij vol zelfvertrouwen van start in de eerste manche. De start was niet zo als gewenst en hij moest terug vechten vanaf de achterhoede, dit lukte erg goed en uiteindelijk werd hij op een mooie derde plaats afgevlagd.

In de tijd tussen de manches in werd de motor goed nagekeken omdat een niet goed functionerende powervalve klep waarschijnlijk de oorzaak was. Echter er werden geen echte problemen waargenomen.

 

Gelijk na de start van de tweede manche, die ook niet naar wens was, bleek het vermogen van de KTM weg te zijn en moest hij teleurgesteld de wedstrijd verlaten. Echter zijn derde plaats van de eerste manche was voldoende om zijn tweede plek in het kampioenschap veilig te stellen. Toen hij dit hoorde verdween alle teleurstelling en met opgeheven hoofd keerde de jonge coureur uit Wijchen terug naar huis.

 

Al met al voor alle Knuimannen een goede afgelopen week plaats 1 en 2 in het MX kampioenschap en een goed resultaat voor vader Henk in de Merzouga Rally afgelopen week.

 

Damien en Jeremy konden afgelopen jaar rekenen op de steun van: KTM, JTX Racing, RD tuning, Schock therapy, HGS exhaust, Leatt brace, 100{139bad25f7e55f4ea04aad62f9463295dc9fa0fc220fb2b5cabc3996a7c84752} googles, Gaerne boots, Arai helmets, KTM powerwear, WLM design, Motormaster, Eurol oil, Twin air, Personal4all, Henstek Wijchen BV, Dierenspeciaalzaak en hondenknipsalon Cinderella, Logistic Force, Jee-O, HSF logistics.

 

Bert van Keulen, Noël Sarris en de JTX racing medewerkers zorgden elke keer dat de motoren er tip top bij stonden. Dokter Norel en Willem Verbruggen hielpen Damien weer snel op de been na zijn sleutelbeenbreuk.  Dankzij alle bovenstaande mensen en bedrijven konden de jongens dit prachtige resultaat behalen.

 

In 2015 zullen Damien en Jeremy de overstap maken naar 65cc en 85cc waar ze wederom hun best gaan doen om een zo goed mogelijke resultaten te behalen en ze hopen dan ook wederom op uw steun te mogen rekenen.

Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team heeft de Merzouga Rally op sterke wijze af weten te sluiten. Henk liet in de laatste etappe goede dingen zien en haalde vlak voor de finish Deny Philippaerts en Johnny Aubert in om als vierde over de finish te komen.

 

De etappe begon met een verbindingsroute van veertig kilometer over de weg. Daarna stonden er twee proeven van 26 kilometer door de duinen op het programma. Er werd gestart met een Le Mans Start. Voordat er gestart werd verkende Henk even het terrein en besloot om helemaal vanaf de rechterzijde te starten. Dit pakte goed uit want hij vertrok op kop en verdween als eerste in de duinen. Echter in de duinen weet je nooit wat erachter een duin komt waardoor er geconcentreerd gereden moest worden. Henk kwam in een groepje van zes man te rijden. Verschillende keren werd er van positie gewisseld. Echter toen de rijders aan kwamen in een droge rivier werd het toch even lastig. Henk kon vanwege het stof bijna niets meer zien en nam iets gas terug. De top zes kwam achter elkaar binnen en het was Henk die als zesde werd geklasseerd.

 

Bij de tweede proef werd er per drietal gestart. Dit had als nadeel dat Henk een minuut achter de drie kopmannen moest starten. Henk reed samen met Johnny Aubert en Deny Philippaerts en het liep allemaal lekker. In het zand was hij de twee mannen de baas en vlak voordat ze de stoffige rivier opgingen, slaagde Henk erin om beide rijders te passeren. In de rivier gaf hij flink gas om zo veel mogelijk stof omhoog te laten komen zodat hij weg kon lopen bij zijn achtervolgers. Dit lukte en zo sloot Henk de dag af op een nette vierde plaats.

 

Commentaar Henk Knuiman:’’Íedere dag ging het rijden beter. De KTM machine is 300{139bad25f7e55f4ea04aad62f9463295dc9fa0fc220fb2b5cabc3996a7c84752} voor elkaar. Op deze motor heb ik ook de Dakar Rally gereden en het blok is sindsdien nog niet uit elkaar geweest. Ook hier heeft hij na 2000 kilometer nog geen verkeerde klap gegeven. Wel heb ik iedere dag nieuwe Eurol olie in de motor gedaan om het blok te voorzien van de juiste smering. Ik wil Team Dirt Girls en monteur Thorsten Keizer bedanken voor alles wat zij in deze rally voor mij hebben gedaan. Daarnaast wil ik alle sponsoren en enthousiaste supporters bedanken voor de steun want zonder jullie was het allemaal vele malen moeilijker geweest’’.

Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team heeft de vierde etappe van de Merzouga Rally in Marokko weten te winnen. In de etappe, die 230 kilometer lang was, navigeerde de rijder uit Wijchen slim en maakte zo veel tijd goed op de rijders die voor hem gestart waren. Na een lange dag kwam Knuiman als etappewinnaar over de finish en pakte hiermee zijn tweede dagzege in de Merzouga Rally.

 

Het af te leggen traject was erg technisch en ook op het gebied van het navigeren was het lastig. Laia Sanz en Pal Ullevaalseter begonnen als leiders aan de etappe. In de eerste 85 kilometer reden ze aan de leiding totdat ze problemen kregen om een way point te vinden. Het groepje van Johnny Aubert, Deny Philippaerts, Txomin Arana en Henk kon hiervan profiteren en sloot aan.

 

In de rest van de etappe bleef Henk in dit groepje rijden maar omdat hij van deze rijders als laatste gestart was, zette hij in deze etappe de beste tijd neer en pakte zo zijn tweede etappezege in deze rally. Het verschil met tweede man Deny Philippaerts was op de finish twee minuten en zes seconden.

 

In het klassement is Henk opgeklommen naar een vijfde plaats. Vandaag staat de vijfde etappe van de Merzouga Rally op het programma.

Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team is in de derde etappe van de Merzouga Rally in Marokko op een zevende plaats geeindigd. Het was een zware etappe voor de rijder uit Wijchen want na een valpartij in de beginfase viel hij terug naar een tiende plaats. Henk bleef hier rustig onder en bleef geconcentreerd rijden. Hij kwam in de slotfase nog dicht achter zesde man Deny Philippaerts en kwam na een lange, zware dag op een zevende plaats over de finish.

 

Er werd vandaag gestart zoals bij een crosswedstrijd. Alle rijders vertrokken naast elkaar de duinen in. Helaas begon de etappe met een tegenslag voor Henk. Na zo’n 4,5 kilometer moest er van richting veranderd worden. Omdat de kilometerstand nooit helemaal klopt in de duinen moest Henk zijn route iets bijstellen. Helaas was hij hierbij iets te haastig en dit had tot gevolg dat hij onschuldig tegen een duin ten val kwam. Henk lag zo’n anderhalve meter van de top en moest terug naar beneden om boven te komen. Het probleem was echter dat het M6 boutje van zijn handkap bekneld was komen te zitten in zijn broek waardoor hij niet met zijn been onder de motor vandaan kon komen. Henk moest zijn motor omtrekken voordat hij zijn weg kon vervolgen. Dit zorgde er dus voor dat Henk het na 5 kilometer al behoorlijk warm had en toen nog aan de rest van de etappe moest beginnen. Door de valpartij viel hij terug naar een tiende plaats maar Henk liet zich niet uit het veld slaan en zette de achtervolging in. Bijna de hele etappe bleef zijn achterstand op de groep hetzelfde waardoor hij lang alleen heeft gereden. Het was warm en dit zorgde ervoor dat Henk zich de hele dag goed moest blijven concentreren om het tempo hoog te kunnen houden.

 

In de slotfase kwam hij aan het achterwiel van de Italiaan Deny Philippaerts en heeft de laatste 35 kilometer samen met hem opgereden. Dit resulteerde erin dat de rijder uit Wijchen de dag afsloot op een zevende plaats. Na drie etappes staat Henk op een achtste plaats in het klassement. Dit is gezien zijn uur tijdstraf omdat hij niet heeft deelgenomen aan de Proloog een nette prestatie.

 

Na de etappe van vandaag is de motor helemaal klaar gemaakt voor de vierde etappe. Er zijn nieuwe wielen en een schoon luchtfilter in de motor gezet. Daarnaast is de olie ververst en na drie dagen zag deze er nog perfect uit. De KTM machine heeft niets geleden en staat weer helemaal klaar om morgen van start te gaan in de vierde etappe.